Grad donirao opremu........

in Novosti
19. 03. 26
posted by: Super User
Pogodaka: 351

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predstavnici Gradske uprave uručili su danas medicinske aparate Bolnici “Srbija”, domovima zdravlja i ambulantama sa područja grada.

Direktor Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija zahvalio se gradonačelniku i Gradskoj upravi na današnjoj posjeti i donaciji dva aparata za Bolnicu „Srbija“ koja će prema njegovim riječima pomoći u pružanju kvalitetnijih usluga stanovnicima Istočnog Sarajeva.

– Radi se o aparatima koji će koristiti kod kardiovaskularnih oboljenja. Svjesni smo činjenice da su u ovom periodu to najčešći problemi tako da će ovi aparati doprinijeti pružanju i boljem standardu usluge koje pruža naša ustanova – izjavio je Šešlija.

Šešlija je dodao da se razgovaralo i o modalitetima buduće saradnje sa gradom Istočno Sarajevo kao i o zajedničkoj komunikaciji i pružanju dalje podrške.

Na pitanje zašto se pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima šalju u Klinički centar Banjaluka, Šešlija je naglasio da je Bolnica „Srbija“ bolnica sekundarnog nivoa i da, iako ima četiri izvrsna kardiologa, postoje pacijenti sa težim komplikacijama koji se šalju u Banjaluku.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da Grad pomaže Bolnicu u kontinuitetu i da je prethodnih godina izdvojio ukupno 800 000 KM, što u određenim radovima, što u opremi.

Prema njegovim riječima Grad je svjestan da u Bolnici „Srbija“, kao i u drugim zdravstvenim ustanovama na području Republike Srpske postoje sistemski problemi i da će uz pomoć ministarstva, bolnica i lokalnih zajednica naći rješenje za nagomilane probleme iz prošlosti.

Vrijednost donacije je ukupno 70 000 KM i to za dva uređaja koja su za Bolnicu „Srbija“ oko 45 000 KM , a pet uređaja za domove zdravlja i ambulantu 25 000 KM.

Bolnici “Srbija” je uručen aparat “argus pro lajf ker 2” namijenjen za defibrilaciju, odnosno oživljavanje pacijenata kod zastoja srca, kao i kontinuirano praćenje vitalnih parametara kod ugroženih pacijenata.

Aparat je pogodan da se koristi u situacijama transporta pacijenta u druge medicinske ustanove, kao i za upotrebu u urgentnom centru ili operacionoj sali, saopšteno je iz Gradske uprave.

Predstavnicima Bolnice “Srbija” uručen je i aparat “BR-102 plus”, holter pritiska za 24-časovno praćenje vrijednosti arterijskog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom. Aparat je jedinstven jer vrijednosti prati na dva načina – oscilometrijski i auskultatorno, što ga čini najpozuzdanijim aparatom te vrste.