Otvorena bolnica ˇSRBIJAˇ

in Novosti
18. 10. 05
posted by: Super User
Pogodaka: 795
 Novoizgrađeni bolnički kompleks otvorio je Milorad Dodik, predsjednik RS.


Kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu položen je 7. jula prošle godine.

Zgradu će činiti dva spojena objekta - stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa izgrađenim polikliničkim objektom.

Planirano je da nova Bolnica Srbija dugoročno pruža savremene medicinske usluge za 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

 
Izaslanik predsjednika Srbije Nebojša Stefanović pročitao je pismo koje je srpski predsjednik Aleksandar Vučić uputio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Stefanović je nakon toga rekao je da je Srbija neraskidivo vezana sa Republikom Srpskom i da ta veza mora da bude još jača.

“21 milion evra smo uložili u Republiku Srpsku i to nije prijetnja nikome. Ona pokazuje da brinemo o građanima Srpske”, istakao je on i zahvalio predsjedniku Srpske na inicijativi da nova bolnica nosi ime Srbija".

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, izrazila je ponos uspješnim završetkom ovog projekta.

“Uspjeli smo opet, kao i mnogo puta do sada, i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku” istakla je ona i dodala da će bolnica "Srbija", kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstevnim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je rekao da su zaposleni u staroj bolnici heroji, jer su uprkos teškim uslovima rada, pružali uvijek dobre zdravstvene usluge.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske rekao je da je naziv bolnice izraz zahvalnosti Srbiji za pruženu podršku.

 

Otvaranju prisustvuje i delegacija Srbije u kojoj su Stefanović, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja i Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Na otvaranje su stigli Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Darko Babalj, delegat SDS-a u Domu naroda BiH, Sonja Karadžić, potprdsjednik NSRS, Miroslav Lučić, predsjednik skupstine grada Istočno Sarajevo, te mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Bolnica je naziv dobila kao znak zahvalnosti Srbiji za liječenje građana Sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku i doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.