Pohvala i nagrada za medicinsku sestru

in Novosti
19. 02. 03
posted by: Super User
Pogodaka: 2254

 

Direktor JZU Bolnica Srbija Istočno Sarajevo Nebojša Šešlija pohvalio je i nagradio medicinsku sestru Jelenu Kovačević sa  odjeljenja Interno 2. i to na prijedlog  glavne sestre bolnice Borjane Petrović.

Naime, par dana ranije, navedena sestra je radeći redovnu smjenu u dežuri , u popodnevnim satima, dijeleći terapiju, prilikom apliciranja lijeka primijetila da pacijent B.B. ima anafilaktički šok, tj tešku alergijsku reakciju na lijek, ampicilin, koji je bio njegova redovna terapija, ali do tog dana nije ima nikakvu reakciju. Pacijent je ubrzo prestao da diše i daje znakove života, gdje je sestra uprkos ozbiljnosti situacije zahvaljujući iskustvu i velikoj pribranosti uspjela da primjeni tehnike oživljavanja, pozove dežurnu  doktoricu koja je imala težak slučaj u prijemnoj ambulanti, dosta udaljenoj od odjeljenja, te sestru sa drugog odjeljenja pa su  nastavile da rade reanimaciju, oslobodile su disajne puteve i praktično su mu spasile život. Dežurna doktorica je takođe brzo  došla i terapijski zbrinula pacijenta.

Pacijent se potpuno oporavio i za nekoliko dana došao je u posjetu i Jeleni i svim ostalim kolegama donio tortu kao znak zahvalnosti.

Glavna sestra bolnice Borjana Petrović pohvalila je postupak sestre i predložila je da  bude nagrađena.

Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara poručuju da ovaj primjer pokazuje kolika je uloga i značaj medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu, a posebno ih raduje što je konačno došla uprava koja je spremna prepoznati i pohvaliti ovakav slučaj i dati primjer da se trud i rad isplate.